Onderwaterwereld

De bibliotheek is nu ook mobiel bereikbaar via m.onderwaterwereld.org !

Over deze site

In 1986 maakte ik kennis met de duiksport. In eerste instantie werden er voor de reddingsbrigade Roermond opsporing- en bergingswerkzaamheden verricht in de vele havens en Maasplassen.

Vaak werd er naar Zeeland gereden om daar te duiken in het zoute water. Soms werd er ook in het zoete water gedoken in de omgeving van Roermond. Het doorzicht in het zoete water was destijds zo slecht dat men nauwelijks van leuke duiken kon spreken. Door de jaren werd het doorzicht steeds beter en in 1996 werd er een plas afgesloten van de Maas. Deze plas heet nu de Bosmolenplas (foto). Door de afsluiting is hier het doorzicht het hele jaar erg goed. In de lente is er een korte periode dat het doorzicht in alle Maasplassen erg goed is. In deze tijd wordt er dan ook in deze plassen gedoken.

Door de jaren heen werd het leven onder water steeds interessanter. Helaas was en is er weinig goede populaire literatuur over het leven in het zoete water te vinden, maar met de komst van computer en digitale camera werd het mogelijk om foto's op internet te plaatsen en antwoord te krijgen op de vele vragen over het onderwaterleven.

Inmiddels zijn er, mede dankzij de mensen die een antwoord op mijn vragen hadden, vele organismen op de foto's gedetermineerd. Middels deze site probeer ik een (onvolledig) overzicht te geven van wat er zoal in ons water te vinden is. De foto's zijn gemaakt in Nederlandse, Duitse en Belgische afgravingen en steengroeven al dan niet in verbinding staande met de Maas.

Bosmolenplas